ECONOMY.bg

Свят, Водещи новини
1009 прочитания

САЩ имунизират средно по 3 млн. души на ден

Напълно имунизираните американци могат да пътуват в страната и чужбина „с нисък риск за себе си“
05 април 2021, 11:32

За първи път повече от 3 млн. души получават ваксина срещу Covid-19 всеки ден в САЩ, сочат данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). А в събота (3 април) страната отчете над 4 млн. дози за един ден за първи път.

Тези постижения отразяват непрекъснато увеличаване на капацитета на щатите да поставят ваксини. В началото на март страната надмина средно 2 млн. дози, прилагани ежедневно, в сравнение с около 800 000 на ден в средата на януари. Почти една трета от населението на САЩ е получило поне една доза ваксина срещу Covid-19, тъй като все повече щати разширяват допустимостта, а и производството се увеличава.

Новината идва на фона на общия спад в случаите, смъртността и хоспитализациите и дава знак за надежда за изтощената нация, отбелязва The New York Times. Но средният брой на новите регистрирани случаи се е увеличил с 19% през последните две седмици, а федералните здравни служители казват, че самодоволството може да доведе до друга тежка вълна от инфекции.

„Имаме толкова много да очакваме с нетърпение, толкова много обещания и потенциал за това къде се намираме и толкова причини за надежда“, заяви д-р Рошел Валенски, директор на CDC, в емоционална молба към американците. „Но в момента се страхувам.“

Нарастващият процент ваксинирани накара някои щати да ускорят графика си за имунизация. Тази седмица губернатор Нед Ламонт от Кънектикът разшири достъпа за всички на 16 и повече години, няколко дни преди плануваното. А губернатор Джаред Полис от Колорадо обяви всеобщо право на имунизация около 2 седмици по-рано от предвиденото в графика.

В друго обещаващо развитие федералните здравни служители заявиха, че американците, които са напълно ваксинирани срещу коронавируса, могат да пътуват „с нисък риск за себе си“ в рамките на САЩ и в чужбина.

Но в последните дни повечето признаци на надежда се компенсират от опасността, отбелязва изданието.

През последната седмица е имало средно 64 730 случая на ден, което е увеличение с 19% спрямо 2 седмици по-рано, според база данни на New York Times. Новите смъртни случаи средно са намалели, но все още са около 900 на ден. 

CDC прогнозира, че броят на новите случаи на Covid-19 на седмица в САЩ ще „остане стабилен или ще има несигурна тенденция“ през следващите 4 седмици и че броят на случаите на седмица може да достигне около 700 000 дори в края на април.

Д-р Валенски заяви, че ако щатите и градовете продължат да отпускат ограниченията за обществено здраве, нацията може да се изправи пред потенциална четвърта вълна.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg