ECONOMY.bg

Свят, Бизнес Лайфстайл
139184 прочитания

Как да се предпазим от коронавируса?

Вижте препоръките на американска журналистка, отразявала редица емидемии
28 януари 2020, 16:49

Коронавирусът, който за първи път беше регистриран в китайския град Ухан, продължава да се разпространява във все повече страни.

Можем ли да се предпазим и какво е добре да имаме предвид? Американската журналистка Лори Гарет, отразявала редица емидемии по света, споделя пред списание Foreign Policy някои прости правила, които да спазваме по време на масово разпространение на заразни болести:

1. Когато излезете от вкъщи, носете ръкавици и не ги сваляйте, докато сте в метрото, автобуса или на публични места.

2. Ако се намирате в ситуация, в която се налага да свалите ръкавиците си - например, за да се ръкувате с някого или за да вечеряте, не докосвайте лицето и очите си, дори и нещо да ви дразни. Дръжте ръцете далеч от контакт с лицето си. И преди да сложите ръкавиците си отново, измийте добре ръцете си със сапун и топла вода. След това отново сложете ръкавиците си.

3. Сменяйте ръкавиците ежедневно, изпирайте ги и избягвайте да ги носите влажни.

4. Маските са безполезни, ако се носят навън и не са особено полезни, дори когато сте на затворено. Повечето от тях не стават за повече от едно носене. Да използвате същата маска всеки ден, е дори по-лошо, защото част от секретите в устата и носа попадат в маската и привличат бактерии, обяснава Гарет, като споделя, че рядко използва маска по време на епидемия. Вместо това избягва тълпите и стои на разстояние от хората - поне половин метър. "Ако някой киха и кашля, го моля да си сложи маста, за да ме предпази от евентуално предаване на инфекцията. Ако откаже, се отдалечавам на поне един метър или просто напускам помещението", отеблязва журналистката. Тя препоръчва също да не се ръкувате и да не прегръщайте никого, като се извинете и обясните, че е по-добре и за двама ви да не сте в близък контакт по време на епидемия.

5. У дома - махнете веднага всички кърпи от банята и кухнята и ги заменете с чисти кърпи с имената на всеки член от семейството. Инструктирайте всеки вкъщи да използва само собствената си кърпа и никога не пипайте чуждата. Два пъти седмично изперете всички кърпи. Влажните кърпи са истински развъдник на вируси.

6. Бъдете внимавателни с дръжките на вратите. Ако е възможно да отваряте или затваряте с лакътя си, направете го. Носете ръкавици, когато натискате дръжката или измийте ръцете си веднага след това. Ако някой в дома ви се разболее, мийте дръжките редовно. Внимавайте и с парапетите на стълбищата, десктоп компютрите, лаптопите, мобилните телефони, играчките - всички предмети, които докосвате по някакъв начин с ръцете си. Ако докосвате само личните си вещи, няма проблем. Но ако се наложи да вдигнете нечий телефон, да ползвате компютъра му или уредите за готвене, не докосвайте лицето си и измийте ръцете си, веднага след като докоснете предмета.

 7. Ако ползвате общ съд за сервиране, не използвайте приборите, с които се храните, за да си сипете. Кажете на децата си да не пият от чужда чаша или да не ползват нищо от общи съдове. Сложете прибор във всеки общ съд за сервиране и кажете на всеки да го ползва, за да сипе в чинията си. Измивайте добре както храната, така и кухненските прибори. Избягвайте ресторанти с лоша хигиена.

8. По никакъв начин не купувайте, убивайте или консумирайте живи животни или риби, преди да се изясни дали не са преносител на вируса.

9. Когато времето го позволява, отваряйте прозорците вкъщи или на работа, за да проветрите. Вирусът не може да обитава добре проветрени помещения.

10. Ако се грижите за болен член на семейството или приятел, винаги носете добре прилепнала маска, като осигурете такава и за болния. Бъдете много внимателни, когато сменяте маската на своя близък, защото е много вероятно тя да е покрита с вируси. Използвайте латексови ръкавици, когато я сменяте. Сложете я в торбичка, запечатайте я и я изхвърлете в боклука. Докато още носите латексовите ръкавици, внимателно измийте лицето на пациента със сапун и вода, използвайте хартиена салфетка или памук, за да го избършете. По същия начин ги увийте, запечатайте и изхвърлете в коша за отпадъци. Носете ризи с дълъг ръкав и дрехи, които покриват цялото ви тяло, докато полагате грижи за болен близък. Перете всичко, което пациента носи или до което се докосва, с гореша вода и сапун, включително чаршафи, кърпи и прибори. Ако имате място, отделете в самостоятелна стая.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg