ECONOMY.bg

Мениджмънт, HumanCapital, Избрано
5860 прочитания

Може ли служител да откаже да си направи PCR тест и при какви обстоятелства?

Пред Economy.bg разяснява доц. д-р Андрей Александров, ръководител Трудово право и миграционни въпроси в „Камбуров и съдружници“
20 юли 2020, 09:20

Може ли служител да откаже да си направи PCR тест и при какви обстоятелства? С този въпрос се обърнахме към доц. д-р Андрей Александров, ръководител на практиката Трудово право и миграционни въпроси в „Камбуров и съдружници“. Вижте какво коменитра той пред Economy.bg.


Доц. д-р Андрей Александров има значителен опит в областта на социалното осигуряване, структуриране на трудови договори в контекста на големи международни групи, мониторинг на спазването на трудовите права, защита от дискриминация и др.

„Всеки служител може да откаже такъв тест по ред съображения: ако работодателят настоява той сам да поеме разходите за него; ако служителят вече се е подлагал на скорошен тест; ако не разчита на достоверността на тестовете или по друга причина се притеснява да се тества. В крайна сметка работодателят не може да накара служителя да се подложи на тест противно на волята му.

По-скоро трябва да се помисли по въпроса за възможните последици от такъв отказ. Много е вероятно той да доведе до ангажирането на дисциплинарната отговорност на служителя и да генерира спор, чието решаване става по съдебен ред. Ако съдът приеме причините на служителя да откаже да се подложи на тест за уважителни, той ще отмени и наложеното дисциплинарно наказание. 

С риск да прозвучи наивно, мисля, че никога не е излишно да се припомня принципът на добросъвестност в изпълнението на правата и задълженията на страните по трудовото правоотношение. Добросъвестността на служителя в разглеждания контекст трябва да се прояви в личната му и колективна отговорност и съдействие на работодателя в усилията за ограничаване на рисковете от зараза. Добросъвестността на работодателя ще се прояви в ограничаването на намесата в личната сфера на лицата до минимално необходимото, за да се постигнат целите на обработването на данните. КЗЛД например изследва редица възможности за минимизиране и анонимизиране на обработваните лични данни при проби от групово тестване. 

Казано накратко, ако и двете страни действат със съзнанието, че тестването се прави от съображения от взаимен интерес, вероятността от възникване на спорове значително ще намалее.“

 
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg