ECONOMY.bg

Маркетинг, Водещи новини
4332 прочитания

ЕК ще заведе дело срещу България във връзка с цифровизацията

24 януари 2013, 14:47

Европейската комисия ще заведе дело срещу процеса на цифровизация в България, става ясно от официално съобщение на Брюксел.

От ЕК считат, че следваната у нас процедура има твърде ограничителни условия за издаване на разрешения и това е довело до изключването на потенциални кандидати. Така се затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия (ЦНТ) в България в нарушение на приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения, се посочва в съобщението.

Ефикасното преразпределяне на радиочестотния спектър в резултат на прехода от аналогово към цифрово радиоразпръскване е част от целите на политиката на ЕС по програмата в областта на цифровите технологии.

През март 2012 г. Комисията поиска от българските власти да предприемат мерки срещу нарушението на правото на ЕС след сигнал на "Ди Ви Би Ти" АД. Компанията подаде жалба срещу последния конкурс за цифровизация - за шестия мултиплекс в България, проведен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

България обяви началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти. Тези честоти обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване. Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след тази дата, да нямат никаква икономическа изгода от това. Затова EK завежда дело срещу България в Европейския съд.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg