ECONOMY.bg

България, Водещи новини
2234 прочитания

Evrotrust eID става националната схема за електронна идентификация на България

Български физически и юридически лица ще имат достъп до обществени услуги в ЕС напълно дигитално от мобилния си телефон
29 май 2023, 12:35

Снимка: Евростръст

Министерски съвет на република България призна схемата за електронна идентификация, разработена от „Евротръст Технолъджис“ АД, като национална и възложи на министъра на електронното управление да уведоми Европейската комисия за решението. Схемата беше предварително единодушно валидирана от държавите-членки на ЕС в Мрежата за Сътрудничество към Европейската комисия през м. април. Решението e взето съгласно европейския Регламент (ЕС) 910/2014 (еИДАС), който предвижда всяка държава членка на Европейския съюз да създаде и уведоми национална схема за електронна идентификация.

„Евротръст Технолъджис“ АД е доказан лидер в сферата на електронната идентификация и удостоверителните услуги. Създаденото от компанията иновативно решение Evrotrust eID предоставя изцяло отдалечена идентификация на потребители и подписване на документи с квалифициран електронен подпис от мобилен телефон. Услугите са квалифицирани и законно признати в Европейския съюз и са интегрирани от българската държава и бизнес. Evrotrust eID e обявена за националната схема за електронна идентификация на България. С Evrotrust, граждани от цял свят могат от мобилния си телефон да се идентифицират и подписват документи за използване на публични и бизнес услуги в Европа. Evrotrust предоставя най-високо ниво на сигурност и съответствие с европейските закони за обработка на лични данни, прането на пари, защитата на потребителите, банковите регулации за KYC/KYB и други.

Уведомяването ще отбележи значителен напредък за развитието на дигитализацията у нас и отваря големи възможности за разширяването на българския бизнес в чужбина. С Evrotrust eID местните предприятия ще могат да предоставят на своите международни клиенти изцяло електронно и сигурно преминаване през целия процес от проверка на самоличността до подписване на договор и други необходими документи. Също така, чрез използването на Evrotrust eID български и чуждестранни физически и юридически лица ще получат достъп до дигитални услуги не само в собствената си държава, но и в целия Европейски съюз. Evrotrust eID е първата национална схема, която позволява и на всички европейски граждани да се идентифицират и достъпват публични услуги в целия ЕС, без ограничения за конкретната държава и националност и директно от мобилния си телефон.

С над 1 милион потребители на възраст между 18 и 80 години в своята система, Евротръст се отличава като лидер в удостоверителните услуги на българския пазар. Сред потребителите са и чуждестранни граждани от други европейски държави, а доверените големи бизнес клиенти на компанията са над 100, включително 15 водещи международни банки в Европа. Сред бизнес клиентите на Евротръст са Mastercard, УниКредит Булбанк, Райфайзен Банк, ОББ, Банка ДСК, SoftServe, EPAM, Sutherland, TELUS International, Bayer Kenya и др.

Схемите за електронна идентификация като тази на Евротръст, дават лесен и бърз достъп на граждани от цял свят до обществени услуги в ЕС, включително здравеопазване, социални грижи, образование, данъци, пенсия, работа, изцяло дигитално. Българската държава позволи на независими доставчици на удостоверителни услуги да предоставят решения за отдалечена идентификация. Evrotrust еID е първата заявена частна схема за електронна идентификация в България, преминала през валидация от Европейската комисия.

В процедурата за проверка на схемата за съответствие с европейския Регламент еИДАС се включиха останалите европейски държави-членки, а самият процес отне над 6 месеца. Услугите на Евротръст вече са признати с най-високо ниво на сигурност, демонстрирайки отдадеността на компанията да предоставя удостоверителни услуги за идентификация, както на физически лица, така и на компании в цяла Европа.

Георги Димитров, Председател на Съвета на директорите на Евротръст (Снимка: Евростръст)

„Изключително горди сме, че бяхме избрани от България като национална схема за електронна идентификация и сме щастливи, че оправдахме даденото ни доверие чрез успешното валидиране на схемата от Европейската комисия“, казва проф. Георги Димитров, Председател на Съвета на директорите на Евротръст. „Това постижение е доказателство за отдадеността на компанията да предоставя високотехнологични услуги за отдалечено удостоверяване на идентичност и електронно подписване с максимална сигурност. Вярваме, че предстоят революционни промени в дигитализацията на обществото и сме радостни да бъдем начело на тази иновационна вълна“.

В началото на тази година Евротръст привлече първоначална (pre-seed) инвестиция в размер на €2,5 млн. от инвестиционния фонд на Българската банка за развитие (ББР), за да подкрепи международното си разширяване и навлизането си на чуждестранни пазари, отличавайки се като лидер в областта сред стартиращите предприятия в Централна и Източна Европа. Миналата година Евротръст беше призната от Deloitte за един от 50-те най-бързо развиващи се технологични стартъпи в Централна Европа, благодарение на зашеметяващия си ръст от 958%.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg