ECONOMY.bg

Science, Бизнес Истории
8259 прочитания

Проект, който ни позволява да чуем собствената си ДНК мелодия, спечели конкурса Entrepregirl

Росица Маринова е носителката на наградата за момичета с предприемачески идеи за 2015
23 март 2015, 17:05

Росица Маринова е носителката на наградата за момичета с предприемачески идеи Entrepregirl за 2015. Журито избра проекта й „Create Your Own DNA Melody“ сред 49 предприемачески идеи и след като тя събра максимален брой точки.

Росица е на 25 години от София. Тя е редовен докторант по биофизика във Физическия факултет на Софийския университет. Вижте как описва проекта си:

„Вярвам, че добрата идея е неизбежно ограничена от съставните части и уменията, които я заобикалят, затова и предлаганият проект, който представлява част от дейностите за изграждане на платформа, обединяваща наука и изкуство в България, свързва основните ми интереси – биофизика и музика. По проекта ще работят съвместно Софийски университет, Съвместен геномен център и Национална музикална академия. Задачата на проекта е да се създаде приложение, позволяващо по атрактивен начин, чрез активно включване на потребителя, да се представят последните достижения на съвременните наука, технологии и изкуство.

Приложението ще предоставя възможността, след определяне на индивидуален ДНК профил (Съвместен геномен център), всеки да чуе мелодията на собствения си генетичен код (Софийски университет). Преводът от биологична форма на езика на музиката се осъществява с помощта на компютърен код, базиран на уникален и единствен за България алгоритъм. Част от опциите ще включват създаване на индивидуална музика във вариация от стилове, в комбинация с 3D компютър на визуализация на динамиката на молекулата на ДНК и разработването на единно музикално произведение. Това е възможно чрез комбиниране на мелодии от ДНК на различни потребители (тук ролята на композитора е от решаващо значение за получаването на високостойностен музикален продукт). Този проект позволява изключително достъпно, иновативно и провокиращо да се пресъздадат човешкото поведение и емоции.

Ами ако там някъде има човек със същата мелодия като вас?“ 

Entrepregirl е лична инициатива на Саша Безуханова, която се реализира от Български център на жените в технологиите. И тази година в конкурса участваха 51 момичета на възраст от 16 до 25 години и от цяла България. Сред проектите присъстваха идеи за онлайн платформи, специализирани услуги и обучения, мобилни апликации. Наградата Entrepregirl включва стипендия за едногодишно обучение в MBA програма на The Business Institute, членство в Български център на жените в технологиите и едногодишно менторство.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg