ECONOMY.bg

HumanCapital, Избрано
6613 прочитания

ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?

За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Ирина Славчева - мениджър управление на знанието, и Борислава Георгиева – мениджър „Човешки ресурси“
26 януари 2022, 10:59

Ирина Славчева - мениджър управление на знанието (вляво), и Борислава Георгиева – мениджър „Човешки ресурси“

ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

По какви проекти работи DHL Freight ESS в България, пред Economy.bg разказват Ирина Славчева - мениджър управление на знанието (Knowledge Manager), и Борислава Георгиева – мениджър „Човешки ресурси“.

Кой е основният проект или ключовите проекти, по които работят екипите на на DHL Freight ESS в България?
Борислава: Екипът на DHL Freight ESS е част от групата DPDHL, която е топ работодател с над 550 000 служители по цял свят, и в частност на тежкотоварната дивизия на DHL – DHL Freight. Разработваното приложение EVO е част от програма DHL Freight – Evolution For You (E4U).

Развойните ни центрове в София, Прага и Кьолн разработват и усъвършенстват софтуер за управление на транспорта (TMS) – EVO. Целта на тази дигитална трансформация е уеднаквяване на логистичните процеси и улесняване работата на служителите на DHL Freight в терминалите в цяла Европа.  

EVO се използва в над 11 държави и скоро ще бъде внедрена и в новия терминал на DHL Freight България

Бихте ли разказали накратко за този проект - с какво допринася и каква е целта му?
Борислава: Историята на проекта започва през 2017 г., когато екип от 5 топ програмисти се изправят пред предизвикателството да преобразят логистичния свят на DHL Freight в Европа. Задача, която в миналото се оказва непосилна за няколко световни IT гиганта. Разработването и усъвършенстването на система за управление на транспорта е начинание, с което малко хора биха могли да се справят, но софийският екип вече 5 години доказва своите професионализъм и отдаденост.

Към момента целта на DHL Freight ESS е да внедри нови и модерни решения в процесите на работа, така че да осигури по-добра видимост върху случващото се в отделните DHL терминали и по този начин да доведе до по-добър анализ и по-добро обслужване на крайните клиенти. Замяната на старите системи с нова единна система за управление на транспорта, EVO, осигурява прозрачност в реално време, значително намалява административните усилия и в крайна сметка повишава ефективността на всички логистични процеси в организацията. Новата оперативна IT платформа е свързана и с други големи системи за продажби, обслужване на клиенти и превозни услуги.

Колко души работят проекта и какви специалисти са те?
Борислава: С течение на времето R&D екипът се разраства и в момента наброява близо 50 души в 3 локации (София, Прага, Кьолн). Важна роля за това развитие имат HR отдела и ръководителите на отделните екипи, които с отдаденост приемат всеки новоприсъединил се колега и го въвеждат в логистичния свят на DHL. Имаме четири основни екипа от програмисти, като те работят в следните направления – финансови операции (ADM, Commercial & Invoicing), логистични операции (Interfaces OPS & TMS),технологичен екип ( framework ) и екип за разработка на уеб приложение. Екипите са мултидисциплинарни – към тях освен програмисти има QA, DevOps/DB и Tech Support. Част от другите ни позиции са: мениджър проекти, мениджър управление на знанието (knowledge manager) и екип от бизнес архитекти (functional solution architects). Екипите ни работят ежедневно с колеги от цяла Европа, които също са част от проекта E4U, но с различни функции – бизнес анализатори, финансови специалисти, специалисти по въвеждане и обучение с EVO, BI специалисти.

Какви технологии използвате?
Ирина: В зависимост от ролята на екипа използваме Java 8 и React JS, Python, както и Oracle DB, RCPTT и LoadRunner.

Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата?
Ирина: Тъй като екипът на DHL Freight ESS е част от по-голяма организация, ние се стремим да запазим и приложим локално нейните принципи – придържаме се към Scrum методологията, която ни позволява да планираме и управляваме проекта си и да предаваме работещи софтуерни решения на итеративен принцип. Всеки от екипите ни си има ръководител и старши специалисти, които помагат за интеграцията и обучението на новоприсъединилите се служители.

Как се промени проектът през годините?
Ирина: Когато проектът стартира през 2017 г. екипът се състои само от 5 души, а сега сме близо 50. За това време успяхме да усвоим необходимите ни знания за това как работи логистичният свят и как ние се вписваме в него. През годините успешно разпространихме приложението си в 11 държави. Всяка от тези, а и предстоящите, държави носят със себе си определени предизвикателства, свързани с определени законови нормативи и разпоредби.  

Кои са най-големите предизвикателства при този проект?
Ирина: Най-голямото предизвикателство в този проект със сигурност е мащабът му. Изправността на софтуера ни определя работата на стотици служители в терминалите на DHL и това е голяма отговорност. Гордеем се с качеството си на работа и се радваме на положителните коментари, които получаваме.

Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект?
Ирина: За най-голямо постижение можем да посочим доверието, което успяхме да спечелим. Преди 5 години изглеждаше невероятно толкова малък екип да успее да постигне такива успехи. Посветихме първата година работа на това да положим стабилни основи и да пуснем приложението си в една държава. Научихме ценни уроци за естеството на работа на DHL Freight. Постепенно темпото ни на работа се увеличаваше и през изминалата година успяхме да разпространим EVO в нови 8 държави.

Какво предстои при този проект?
Ирина: Крайната ни цел е EVO да бъде универсалната система за управление на транспорта в 32 държави и се надяваме 2022 година да ни отведе по-близо до нея.

Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DHL ESS в JOBS.bg тук

ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg