ECONOMY.bg

Икономика, Водещи новини
1164 прочитания

ЕЦБ ще поддържа високи лихвени проценти продължителен период от време

Институцията е готова и за нови повишения, ако е необходимо
18 септември 2023, 08:38

Снимка: ЕК

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поддържа високи лихвени проценти за продължителен период от време и дори може да ги повиши отново, ако е необходимо, заявиха политици, отхвърляйки някои пазарни педположения, че лихвените проценти в еврозоната ще започнат да падат още следващата пролет, предаде „Ройтерс“.

ЕЦБ повиши основния си лихвен процент до рекордно високо ниво от 4% в четвъртък (14 септември), но тъй като икономиката на еврозоната е в застой, сигнализира, че 10-ото ѝ поредно повишение вероятно ще бъде последното. Това накара търговците да засилят спекулациите кога институцията ще започне да намалява разходите по заеми.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че перспективата за бъдещо намаляване на лихвените проценти дори не е била спомената от политиците по време на обсъжданията им. „Не сме решили, обсъждали или дори произнасяли съкращения“, каза Лагард на пресконференция. „Ние ще бъдем зависими от данни и както казах, нивото и продължителността на времето ще имат голямо значение.“

Лагард каза, че лихвените проценти ще бъдат поддържани високи „достатъчно дълго“, за да се върне инфлацията до целта на ЕЦБ от 2% и няма календар, свързан с този процес, тъй като решенията ще се вземат среща по среща, в зависимост от входящите данни.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос каза, че пазарните очаквания са само залагания, които лесно могат да се окажат грешни, тъй като политиците ще се фокусират върху данните. „Пазарите също могат да грешат; те се основават на поредица от хипотези, които понякога не се сбъдват, че ще започнем да намаляваме лихвите през юни 24 г.“, каза де Гиндос пред испанската радиостанция Cadena Cope. „Това е залог, може да е правилен, но може и да не е правилен“, добави той.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg