ECONOMY.bg

Икономика, Водещи новини
1149 прочитания

САЩ ограничиха допълнително възможностите за износ на чипове за Китай

Страната въведе допълнителни мерки, причисляващи някои предприятия към непроверен списък с юридически лица
10 октомври 2022, 11:13

Снимка: iStock

Администрацията на Байдън публикува нови правила за контрол върху износа, включително мярка за забрана износа на определен тип чипове, произведени навсякъде по света с американско оборудване, за Китай, значително разширявайки опита си да забави технологичния и военен напредък на Пекин, пише „Ройтерс“.

Правилата, някои от които влизат в сила незабавно, се основават на ограниченията, изпратени в писма тази година до най-добрите производители на инструменти KLA Corp, Lam Research Corp и Applied Materials Inc, като на практика изискват да спрат доставките на оборудване до изцяло притежавани от Китай фабрики, произвеждащи модерни логически чипове.

Поредица от мерки може да се равнява на най-голямата промяна в политиката на САЩ към доставка на технологии за Китай от 90-те години на миналия век. Ако са ефективни, те биха могли да попречат на китайската индустрия за производство на чипове, като принудят американски и чуждестранни компании, които използват американска технология, да прекратят подкрепата за някои от водещите китайски фабрики и дизайнери на чипове.

По време на брифинг за предварителен преглед на правилата, висши правителствени представители казаха, че много от мерките са насочени към предотвратяване на чуждестранни фирми да продават усъвършенствани чипове на Китай или да доставят на китайски фирми инструменти за производство на свои собствени усъвършенствани чипове. Те обаче признаха, че не са получили никакви обещания, че съюзническите нации ще прилагат подобни мерки и че дискусиите с тези нации продължават.

Разширяването мерките от страна на САЩ да контролират износа на чипове за Китай, произведени с американски инструменти, се основава на разширяване на така нареченото правило за пряк чуждестранен продукт. Преди това то беше разширено, за да даде на правителството на САЩ право да контролира износа на чипове, произведени в чужбина, към китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co Ltd, а по-късно да спре потока на чипове към Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

В петък (7 октомври) администрацията на Байдън приложи разширените ограничения към китайските IFLYTEK, Dahua Technology и Megvii Technology, компании, добавени към списъка на юридическите лица през 2019 г. заради обвинения, че са помогнали на Пекин в потискането на уйгурската малцинствена група.

Правилата блокират и доставките на широк набор от чипове за използване в китайски суперкомпютърни системи. Правилата определят суперкомпютър като всяка система с повече от 100 петафлопа изчислителна мощност в рамките на подово пространство от 6400 квадратни фута (595 кв. м.), определение, което два източника от индустрията казаха, че може също да удари някои търговски центрове за данни в китайски технологични гиганти.

По-рано в петък САЩ добавиха най-добрия китайски производител на чипове за памет YMTC и 30 други китайски субекта към списък с компании, които американските служители не могат да проверяват, засилвайки напрежението с Пекин и започвайки 60-дневен период, който може да предизвика много по-строги санкции. Компаниите се добавят към непроверения списък, когато властите на САЩ не могат да извършат посещения на място, за да определят дали може да им се вярва да получат чувствителна американска технология, което принуждава американските доставчици да полагат по-голямо внимание, когато правят доставки за тях.

Съгласно нова политика, обявена в петък, ако дадено правителство попречи на служители на САЩ да извършват проверки на обекти на компании, поставени в непроверения списък, властите на САЩ ще започнат процеса за добавянето им към списъка с юридически лица след 60 дни.

Добавянето на YMTC към списъка с юридически лица би ескалирало вече нарастващото напрежение с Пекин и би принудило неговите доставчици от САЩ да търсят трудни за получаване лицензи от правителството на САЩ, преди да им доставят дори най-нискотехнологичните продукти.

Новите разпоредби също ще ограничат сериозно износа на американско оборудване за китайските производители на чипове с памет и ще формализират писмата, изпратени до Nvidia Corp и Advanced Micro Devices Inc (AMD), ограничаващи доставките до Китай на чипове, използвани в суперкомпютри системи, на които нациите по света разчитат за разработване на ядрени оръжия и други военни технологии.

Министерството на индустрията на Южна Корея заяви в изявление в събота, че няма да има значително прекъсване на доставките на оборудване за съществуващото производство на чипове на Samsung и SK Hynix за Китай. 

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин нарече този ход злоупотреба с търговски мерки, предназначени да засилят „технологичната хегемония“ на Съединените щати.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg