ECONOMY.bg

Бизнес, Водещи новини
3129 прочитания

Четири нови завода ще бъдат изградени в Шумен

Вижте колко нови работни места ще бъдат открити
02 юни 2020, 13:55

В Индустриалния парк в Шумен ще бъдат изградени нови четири завода Това съобщи пред журналисти председателят на Стопанска камара - Шумен Николай Тончев.

Заедно с това до септември ще бъде завършено и предприятието за алуминиеви профили и системи за врати и прозорци на фирма „Виас“, в което ще работят 150 души.

Шуменска фирма ще изгради производство на стоманени фитинги.

Италианска фирма ще направи завод за монтажни кабели с изключително високо качество. „Тя ще взема проводници от „Саркуйсан“ и ще нанася изолацията върху него. Това е голяма и известна фирма за кабели. Радваме се, че избраха да дойдат при нас. Първоначално там ще се открият също 50 – 60 места, като се предвижда разширение на още два етапа“, обясни Тончев.

Ще започне строителството и на предприятие за картонени опаковки.

По думите на Тончев още една чуждестранна фирма ще дойде в Шумен. Тя ще построи завод за спирачни системи за автомобили.

Той коментира, че 2019 е била много успешна за Индустриалния парк. Счетоводната печалба е в размер на 2 133 975 лв., от които общината получава дивидент 256 077 лв. като съдружник с 40% дял. С 1 млн. 200 хиляди лева, които Министерският съвет приведе в края на миналата година, ще бъде изградена довеждаща инфраструктура в Индустриалния парк. Предвижда се да бъдат направени две нови кръгови кръстовища и ново улично осветление от района на сегашното кръгово по околовръстния път, през „Детелината“, до входа по бул. „Симеон Велики“ – в района на бензиностанция „Петрол“.

 

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg