ECONOMY.bg

България, Водещи новини
3700 прочитания

Обявява се извънредна епидемична обстановка до 14 юни

Запазват се всички досега действайщи противоепидемични мерки
13 май 2020, 21:22

Обявява се извънредна епидемична обстановка на територията на цялата страна от 14 май до 14 юни. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг след днешното онлайн заседание на Министерски съвет. 

Разлика между досега действайщите мерки по време на извънредното положение и тези, които влизат в сила от утре, няма, с изключение на разрешаването на две дейности, уточни Ананиев. Новите мерки, които влизат от утре, са разрешаването на трансплантациите и свободно посещение на градски градини и паркове от всички граждани.

Ако в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, ще се предприемат обратните мерки, каза здравният министър. 

 „Днес беше публикуван Законът за изменение и допълнение на закона за здравето. С този закон Народното събрание ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, независимо от това, че не сме в извънредно положение. Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, който прави оценка на съществуващия епидемичен риск, може да внесе предложение в Министерския съвет, който да вземе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка. Ние се възползвахме от тази възможност, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта“, обясни Ананиев. 

„Ние считаме, че прилаганите досега мерки трябва да продължат и сме убедени в оценката, която направи главният държавен здравен инспектор. Беше направена оценка на развитие на заболяването в България и в света, анализ на мерките, които сме предприели, както и анализ на промяната в епидемичната обстановка. На базата на изготвения доклад правителството смята, че пандемията от Covid-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве и запазване здравето и живота на българските граждани. На базата на тази оценка внесох предложение днес в Министерския съвет и днес той взе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка.“

На базата на това решение здравният министър предстои да издаде няколко заповеди, които ще влязат в сила от утре, 14 май. Ананиев обясни, че те са обобщени в четири групи и в тях няма нищо ново, с изключение на разрешаването на трансплантациите и посещението на парковете от всички граждани. Първата е заповедта с противоепидемичните мерки. Втората заповед е свързана с преминаването през контролно-пропускателните пунктове и съответните ограничения. Третата е свързана с карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болни. Четвъртата заповед касае какво ще продължи да работи и кои дейности ще останат затворени.

Заповедите ще бъдат качени на сайта на Министерство на здравеопазването на 14 май.

 

 

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg