ECONOMY.bg

България, Водещи новини
1564 прочитания

10 нови влака в столичното метро

С тяхна помощ ще се придвижват допълнително 85 000 пътници
03 февруари 2014, 11:25

От днес в столичното метро влизат в експлоатация десет нови влака. Те са закупени с финансовата подкрепа на Оперативна програма Околна среда 2007-2013 на стойност повече от 80 млн. лв. Влаковете подпомагат изпълнението на проект за подобряване качеството на въздуха.

На церемонията присъстваха министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на Метрополитен, и Любомир Христов, зам.-кмет с ресор транспорт.

Новите влакчета ще спомогнат за придвижването на още 85 000 пътници. Общият брой на влаковете в столично метро става 52. Новите мотриси имат 25% по-нисък разход на електроенергия, което означава, че ще спестяват по около 50 хил. лв. месечно, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Днес в движение беше пуснат само един от новите влакове, всичките 10 ще започнат курсове по маршрутите на метрото от утре /4 февруари/. Те ще помогнат да се спрат от движение най-старите мотриси за цялостен ремонт в новия завод за трамваи в София. Така Метрополитенът ще е напълно готов за пускането на двете разширения на подземната железница през 2015.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Economy.bg